2013-10-18 WARSZTATY MUZYCZNE
Warsztaty muzyczne
Jak dobrze przygotować się do prestiżowego wydarzenia, jakim dla Chóru Mieszanego LUTNIA będzie listopadowy okolicznościowy koncert z okazji 105 rocznicy powstania? Odpowiedź wydaje się być banalnie prosta. Stworzyć sobie odpowiednie warunki i ... ćwiczyć, ćwiczyć tak długo, aż opanuje się należycie przygotowywany repertuar. Chociaż na co dzień Chór (dzięki staraniom Dyrekcji Chorzowskiego Centrum Kultury) ma zapewnione warunki do rozwoju, nie mniej przed tak ważnym wydarzeniem, jak wspomniany koncert, potrzebna jest izolacja od miejskiego zgiełku, odrobina wyciszenia, zwiększenie ilości godzin ćwiczeń i ... stworzenia prawdziwie rodzinnej więzi pomiędzy chórzystami. Dokładnie według "przepisu" postąpili lutniści, organizując w dniach 18-20 października warsztaty muzyczne w Beskidzie Śląskim. Na miejsce swej twórczej pracy, wybrali sobie Gospodarstwo Agroturystyczne HALNY w Jaworzynce, kierowane przez Monikę i Kazimierza Juroszków (najwyżej położony budynek w okolicy). Juroszki znani są z pieczenia wyśmienitych placków ziemniaczanych na blasze. Placki w ich wydaniu zdobyły w 2012 roku certyfikat "Najlepszej polskiej potrawy" i Nagrodę "Perły 2012" w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów. Stojąc na łące przed domem, miało się wrażenie, że malownicze o tej porze roku Beskidy są na wyciągnięcie ręki. Uczuciu temu towarzyszyła cudowna pogoda (złota polska jesień), czyste jak kryształ powietrze i niebywała gościnność i serdeczność naszych Gospodarzy. Kierownikiem warsztatów był dyrygent LUTNI Łukasz Szmigiel, który ma już doświadczenie w prowadzeniu takich zajęć. 150-cio minutowe bloki ćwiczeń (chórzyści korzystali z przestronnej sali rekreacyjnej obiektu), przeplatane były rekreacją i pysznymi domowymi posiłkami regionalnej kuchni. Udało się niemalże w pełni zrealizować założenia programowe warsztatów. Zabrakło czasu dla precyzyjnego rzeźbienia (cyzelowania) 1-2 utworów. Dyrygent znany jest z tego, że nie odpuści i wyegzekwuje od śpiewaków poprawne wykonanie tych utworów. Na listopadowe uroczystości będą z pewnością należycie przygotowane. Nagrodą za udział w warsztatach była sobotnia kolacja, której atrakcją było ... pieczone prosię. Ten przysmak góralskiej kuchni, był przysłowiową wisienką na torcie - poezja smaku. Po niedzielnym obfitym śniadaniu, Lutnia zaśpiewała podczas Mszy Św. w kościele pw. Św. Piotra i Pawła w Jaworzynce, dając po nabożeństwie krótki koncert pieśni sakralnych. Za śpiew chórzystom z Chorzowa podziękował proboszcz ks. Stanisław Pindel, zapraszając ich do kolejnego odwiedzenia gościnnej Jaworzynki. Po obiedzie, wiązankę śląskich pieśni LUTNIA dedykowała swym Gospodarzom za staropolską gościnność i w przeddzień ... ich 10 rocznicy ślubu. Chórzyści serdecznie dziękują Dyrekcji CHCK za pomoc w przygotowaniu warsztatów.
Janusz Karaś